Menu

Конкурс відбувається третій рік поспіль і за традицією, яка вже склалася на факультеті, щороку має різну тематичну направленість. Цьоріч тему довго шукати не довелося – «Єдина країна – Единая страна» була представлена відразу дванадцятьма командами студентів третього та четвертого курсів, які навчаються за спеціальностями «Готельно-ресторанна справа» і «Харчові технології та інженерія». Кожна з команд презентувала один із регіонів України, при чому підійшли до справи творчо й з розмахом, не обмежившись лише вузькими рамками кулінарного представлення. Студенти провели колосальну підготовчу роботу й показали «свій» регіон з усіх позицій – його історію, звичаї, костюми, вокальні й танцювальні уподобання, сервірування столу й, звичайно, традиційні блюда – закуску й основну страву, які подавали у стилі шоу.

Оцінювало студентську творчість журі у складі: київських рестораторів – директора ресторану «Тарілка» Алли Артюх і власниці пабу «Сундук» Ніни Галасюк, начальника відділу рекламно-виставкової та інформаційної діяльності університету Юлії Цой, заступника головного редактора журналу «Отельєр&Ресторатор» Надії Фурсій.

Поки журі дегустувало конкурсні блюда, команди приймали гостей – ректора університету Сергія Іванова, проректорів, деканів, викладачів та студентів  з інших факультетів, а також відокремлених структурних підрозділів нашого навчально-наукового комплексу – коледжів і технікумів й навчальних закладів I-II рівня акредитації з усієї України, які цього дня завітали на факультет. Яке тільки частування з чисто українською гостинністю й етнічними родзинками кожного регіону не чекало на них у експозиціях команд, що розгорнулися у внутрішньому дворі університету! Канапки, юшки, м’ясні й рибні страви, соління, десерти, домашні вина, настоянки й компоти, овочі та фрукти – всього не злічити!

А у конкурсній програмі брали участь: «Донбаські перчики» й «Котлета по-донбаськи» від команди групи ТХ-4-3 (у презентації регіону команді допомагали студенти факультету інженерної механіки та пакувальної техніки), яка презентували Донеччину; «Драники по-слобожанськи з шампіньонами» і «Свинина, шпигована морквою, з овочами й капустою» від групи ГРС-4-8, що представляла  Слобожанщину; «Бужанина по-гуцульськи під желе й буряковим соусом» і «Риба з начинкою на подушці з цибулі» від команди групи ТХ-4-1, яка подарували зустріч із Гуцульщиною; група ТХ-3-1, що представляла Крим, частувала «Каре ягняти з мусом з броколі під кремом шалот» та «Бітруд Салмон з соусом та мікс-салатом»; Карпатський регіон (група ТХ-4-2) пригощав «Закускою по-воловецьки» та «Човлетом»; Буковина (група ГРС-4-7) приготувала «Рулет із сиром та грибами», а також «М’ясо з грибами й овочами, запечене під сиром»; формула достатку, здоров’я і любові від Поділля (група ГРС-4-5) була представлена у вигляді «М’ясного завиванця» й овочевої закуски, яка увібрала в себе символи кожної області цього регіону; Причорномор’я (група ГРС-4-6) чарувало чисто одеським колоритом і «Золотою рибкою» та закускою «Частування від русалоньки»; Київщина (група ТХ-3-4) повернула до часів княжої доби й пригощала «Запеченою фореллю» й млинцями «Русичі»; Придніпров’я (група ГРС-4-4) готувало «Осетра, запеченого по-отаманськи» й «Домашні ковбаски, подані на галушках» (на кухні працювала повністю чоловіча команда кухарів); Волинь (група  ТХ-3-3) почастувала «Рулькою в пиві, запеченою в гірчичному соусі з медом» та «Перепілкою з канапками чотирьох видів»; Галичина (група ТХ-3-2) подала «Млинці з сиром, беконом і зеленню» на закуску та основну страву – «Чанахі».

А ще були шоу-подачі з гумористичною розмовою двох шахтарів й збором футбольної команди з міні-пародіями на відомих діячів політики й спорту; трембітою й веснянками; сватанням київського мажора Альоші до простої закарпатської дівчини Марічки; жартівливими й проникливими піснями про регіони, запальним гопаком, танцювальним міксом з танців різних народностей регіону Причорномор’я; «ожившою картиною»; презентацією страв у віршах, бешкетниками з Батярської кнайпи й десятиметровим прапором України, зшитим вручну за одну ніч.

Першокурсники представили запальний флеш-моб «Єдина країна», паралельно тривав онлайн-конкурс тематичних стіннівок, всіх охочих від факультету частували ще й кулішем та узваром. І скрізь, незважаючи на примхи погоди (кілька разів пускався дощ), – жарти, сміх, дружба й чудовий настрій.

Зауважимо, що єдналися в конкурсі не лише українці, склад команд-учасниць був інтернаціональний. За єдину Україну єдиним дружнім, родинним фронтом виступили студенти з України, Росії, Казахстану та Білорусі. Цього дня наші студенти продемонстрували не лише професійну майстерність, креативність й командний дух, але й спільність інтересів, справжню єдність і родинне тепло, ставши прикладом і взірцем для наслідування всьому українському народові.

Та будь-яке свято добігає кінця, а якщо це ще й конкурс, то його логічним завершенням стало нагородження переможців. Критеріїв оцінювання було досить багато: «Технологія приготування», «Зовнішній вигляд команди», «Технічна майстерність приготування страви», «Злагодженість роботи команди», «Дотримання санітарно-гігієнічних вимог приготування страви», «Представлення регіону», «Оформлення столу», «Шоу-подача» й самі страви, які оцінювалися за зовнішнім виглядом, кольором, запахом, смаком і консистенцією. У кожної команди знайшлася своя родзинка, тож журі відзначило їх у таких номінаціях:

Слобожанщина – «Креативний рецепт класичного напою» (за настоянку на айві);

Гуцульщина – «Зірки кулінарного мистецтва» (за оригінальну сервіровку);

Крим – «Збереження етнічних традицій» (за татарський колорит);

Карпатський регіон – «Найсмачніша гаряча страва» (за «Човлет»);

Буковина – «Поети сяючої кухні» (за презентацію страв у віршах та стерильну чистоту на кухні під час приготування страв);

Причорномор’я – «Вірність традиціям» (за дотримання регіональних особливостей у презентації регіону та страв);

Київщина – «Давньоруський гламур» (за точне відтворення характеру княжої

епохи);

Волинь – «Золоті рученьки» (за карвінг та «Сало в шоколаді» (в шоколаді й справді було сало!);

 Галичина – «Львівська родзинка» (за органічне перевтілення на бешкетників-батяр).

1-е місце виборола Придніпровщина

2-е місце у Поділля

3-е місце – Донеччина.

Всі команди учасники отримали дипломи, солодкі призи й сертифікати з бонусами для команди до здачі на найближчій сесії якогось одного фахового предмету (сертифікати представники команди витягували «наосліп», бонус містив 80 балів, але наприкінці нагородження рішенням деканату вони були подвоєні, і тепер отримані 160 балів члени команди можуть розподілити між собою на власний розсуд і, пред’явивши сертифікат викладачу, суттєво поліпшити свою оцінку за семестр). Переможці конкурсу отримали ще й комплекти допоміжної літератури від редакції журналу «Отельєр&Ресторатор», а факультет – річну підписку журналу у подарунок.

Вітаємо всіх без винятку конкурсантів, бо цього дня вони вкотре довели, що головний переможець у будь-яких змаганнях – їх дружба!